Feyenoord

Feyenoord


In 1908 werd in Rotterdam in café De Vereniging een voetbalclub opgericht, toen nog onder de naam Wilhelmina. Deze oprichting is eigenlijk altijd tekenend geweest voor Feyenoord zelf.


Cafe de vereniging

Opgericht in een café in plaats van aan een indrukwekkende bestuurstafel in een duur bedrijf. Feyenoord heeft zichzelf dan ook altijd gezien als het voetbalteam van het volk. Het hoogtepunt was dan ook voor Feyenoord toen ze – drie jaar na de promovering naar de hoogste klasse – in 1921 hun eerste landskampioenschap wonnen. Het was groot feest. De ’arbeiders’ hadden gewonnen van de ’heren’. Ze waren toen inmiddels al een aantal naamsveranderingen verder en heetten op dat moment officieel Feyenoord.

Het stadion De Kuip is van oudsher de thuisbasis van Feyenoord. In 1935 werd begonnen met de bouw van het stadion, in 1937 werd het officieel in gebruik genomen. Over de vorm van De Kuip is lang nagedacht. Dit omdat de architect niet wilde dat toeschouwers slecht zicht op het spel zouden hebben. Daarom is er gekozen voor een ‘loshangende’ tweede ring in het stadion. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag het er even naar uit dat De Kuip zou worden gesloopt. De Duitse bezetters hadden een grote behoefte aan metaal om hun oorlogsmaterieel mee te bouwen en hadden snode plannen met De Kuip. Aan de eigenaars van De Kuip werd gevraagd om een opgave te doen van de hoeveelheid metaal die in het stadion verwerkt zat. Ze gaven slechts een derde deel van het totaal op. Het bleek de redding van De Kuip, anders was de trots van Rotterdam omgesmolten tot oorlogsmaterieel. In 1987 wilden Rotterdam en Amsterdam de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland halen. Er moest een olympisch stadion komen wat op de plaats van De Kuip had moeten komen. Dit plan vond gelukkig geen doorgang. In de jaren negentig was er sprake van ernstige erosie en betonrot. Even leek het erop dat De Kuip zou moeten worden gesloopt. Uiteindelijk bleek een grondige renovatie voldoende.